top of page
Szerző képeAttila Weisz

Nyulak a japán kultúrában

Frissítve: okt. 11.

Minden kultúrkörben vannak különleges állatok, mitikus lények, amelyeknek az adott kultúra különös jelentés tulajdonít. Mivel január 22-én elkezdődött a nyúl éve Japánban ezért úgy gondoltuk nézzük is meg füles pajtásaink jelentőségét a japán kultúrában, hisz a nyuszik nem csak a japán asztrológiában jelennek meg, hanem mesékben, legendákban, sőt van olyan szentély is amit a tapsifülesek őriznek.


Időszámítás Japánban

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy vajon, hogy lehet 3 hét különbség az újév és a nyúl évének kezdete között. Nos, a magyarázat egyszerű. 1873-ig Japánban Tenpō naptárat használták, ami egy szolináris naptár. A szolináris naptárak nem csak a nap, hanem a hold mozgását is figyelembe veszik. Ilyen fajta naptárakat számos távolkeleti kultúrában használnak a mai napig. 1873-ban azonban Japánban áttértek az Európában is használt Gergely naptárra. Ennek ellenére természetesen a Japán kultúrából nem tűntek el azok az események, hiedelmek, amik a korábbi időszámításon alapultak.


Japán asztrológia

A japán asztrológia a kínai asztrológián alapul, ami Kr. u. a IV-V. században terjedt el Japánban. A felkelő nap országában 12 állatövi jegyet ismernek (Patkány, Ökör, Tigris, Nyúl, Sárkány, Kígyó, Ló, Kecske, Majom, Kakas, Kutya, Vaddisznó). Azonban az európaival szemben ezeket nem a hold hanem a Jupiter ciklushoz kötik, ami 12 évig tart. Így ebben a rendszerben egy-egy állatövi jegy nem 1 hónapig hanem egy évig tart. Ezért beszélünk idén a nyúl évéről.

Nagyjából ahány forrás annyiféle tulajdonságot tulajdonít a nyúl évében szülötteknek, de általában a család, a gyarapodás, a béke és kedvesség az, ami talán a legtöbb helyen megjelenik velük kapcsolatban. Lássuk be, hogy ezek a társítások nem állnak messze attól, ami nekünk Európában eszünkbe jut elsőre a nyuszikról.




Vallás és a nyulak

Japán ősi vallása a sintóizmus, melynek eredete a múlt homályába vész mivel ősibb, mint a japán írásbeliség. S bár mint minden vallás a sintoizmus is rengeteget változott az évezredek folyamán bizonyos alapvető dolgok állandónak tekinthetők. Ezek közül az egyik, hogy e vallásban az istenek helyét kamik töltik be, amikből több mint 8 millió létezik. A kami legszélesebb értelemben nézve bármi lehet, ami rendkívüli, félelmet, áhítatot vagy tiszteletet vált ki. Ebből fakadóan rengeteg sintó szentély van japánban, amik többségét rókák őriznek.

Van azonban egy jelen írás szempontjából fontos kivétel, a kiotói Okazaki szentély, ami a termékenység és a gyermekáldás isteneihez köthető. A japán hiedelemben ezen istenek hírnökei a nyulak. A szentélyben és környékén épp ezért rengeteg nyúl ábrázolás található szobrok, domborművek és képek formájában.




Én és a nyuszik

Természetesen a nyuszik a japán kultúra és művészet rengeteg más területén is megjelennek. Szobrok formájában, festményeken, számítógépes játékokon stb. Mi személy szerint imádjuk a kis bolyhos tapsifüleseket. A webshopunkban találhattok példát arra, én hogy látom a nyuszikat.


Források:

https://japan-avenue.com/blogs/japan/japanese-signs-of-the-zodiac

241 megtekintés0 hozzászólás

תגובות


bottom of page